U bent hier

Primair hulpmiddel is de tabakoloog! Hij of zij zal u persoonlijk begeleiden en ondersteunen met tot doel een permanente rookstop!

Om dat doel te bereiken maakt de Dominiek als tabakoloog gebruik van hulpmiddelen (hieronder omschreven), geheel afgestemd op het (rook)gedrag van de cliënt.

Farmacologische hulp kan stoppen voor u gemakkelijker maken, maar gaat best samen met een gedragsmatige aanpak. Want tabaksverslaving is een lichamelijke én geestelijke verslaving. Nicotinevervangers en medicijnen op voorschrift bestrijden in de eerste plaats de fysieke verslaving. Ze helpen bij het verminderen van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen, die het hevigst zijn tijdens de eerste weken na het stoppen. Dat is ook de periode met de hoogste kans op herval. Medicijnen op voorschrift zorgen er bijkomend voor dat u minder zin hebt in roken. 

Er zijn nicotinevervangers, die vrij verkrijgbaar zijn, en medicijnen die alleen een arts kan voorschrijven. 

Zowel nicotinevervangers als medicijnen op voorschrift kunnen nuttig zijn. Ze geven u de nodige rust. Zodat u zich beter kan concentreren op het aanpakken van de geestelijke verslaving of gewoonte die roken ook is. 

Dominiek betrekt dan ook - enkel met uw toestemming - uw huisarts in uw rookstop-verhaal; niet alleen om de opstart van nicotinevervangers en evt. medicatie te bespreken, maar ook om uw traject te volgen. Op die manier heeft uw huisarts integraal de juiste informatie waarmee hij rekening kan houden in zijn/haar consultaties en kan hij/zij dat extra duwtje in de rug geven!

Nicotinevervangers 

Nicotinevervangers bestaan in de vorm van kauwgom, zuigtablet, kleefpleister, inhaler en mondspray. Ze verspreiden de nicotine op een tragere manier dan de pieken nicotine die de sigaret u bezorgt. Nicotinevervangers verzachten de ontwenningsverschijnselen en verminderen zo de behoefte om te roken. Met een dosis die aangepast is aan uw tabaksgebruik kan u zich geleidelijk bevrijden van de fysieke verslaving. Nicotinevervangers voorkomen ook dat u de andere giftige stoffen die in tabaksrook zitten inademt (op voorwaarde dat u stopt met roken natuurlijk). Ze moeten gedurende gemiddeld 12 weken elke dag gebruikt worden, waarbij u de dosering geleidelijk afbouwt. Ze zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek, maar worden vaak op een verkeerde manier gebruikt. Lees voor het gebruik de bijsluiter zeer aandachtig. Een te lage dosis nicotinevervangers biedt geen efficiënte hulp, maar een te hoge dosis kan zorgen voor nevenwerkingen. 

Medicijnen op voorschrift 

Ook de geneesmiddelen Bupropion (Zyban®) en Varenicline (Champix®) doen de ontwenningsverschijnselen en de behoefte om te roken afnemen. Maar deze medicijnen zijn geen nicotinevervangers. Bupropion en varenicline kunnen alleen op medisch voorschrift verkregen worden. Ze zijn niet geschikt voor iedereen. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen deze medicijnen niet gebruiken bij een stoppoging. Het gebruik ervan moet u altijd eerst bespreken met uw arts of tabakoloog. 

Terugbetaling medicijnen 

Medicijnen op voorschrift worden in ons land gedeeltelijk terugbetaald, nicotinevervangers niet. Maar sommige mutualiteiten betalen toch een deel van de kosten van nicotinevervangers terug. Er bestaan verschillende formules. Meer info nodig over terugbetalingen van rookstopmedicatie? Vraag het na bij uw mutualiteit. 

Tips

Blijven roken is op termijn altijd duurder dan het tijdelijke gebruik van medicatie bij het stoppen. 

Vraag advies aan de huisarts en tabakoloog over het gebruik van rookstopmedicijnen!

Rookstopmedicijnen worden niet altijd correct gebruikt. Het gebruik is ook niet altijd eenvoudig. Vraag daarom raad aan uw apotheker, huisarts of tabakoloog. 

Neem nooit geneesmiddelen die niet aan u werden voorgeschreven. Lees de bijsluiter aandachtig. 

Nicotinevervangers, waarvoor dus geen medisch voorschrift nodig is, kunnen ook via het internet aangekocht worden. Als u dat doet, doe het dan steeds via de site van een vergunde apotheek. Uw tabakoloog verwijst u graag door naar betrouwbare leveranciers.

Combineren van twee of meerdere van de beschikbare rookstopmedicijnen is soms mogelijk, maar niet altijd. Doe het daarom alleen onder strikt toezicht en opvolging van de tabakoloog en huisarts.