U bent hier

Tabakoloog? Nooit van gehoord?!

Een tabakoloog is iemand die mensen helpt om te stoppen met roken. Een tabakoloog is dus je rookstopcoach. Geen controleur of spooky tovenaar. Want stoppen met roken doe je toch zelf.

Wat een tabakoloog wel doet? Tips geven als je het moeilijk hebt, met jou bekijken wanneer die goesting om te roken zo groot is, zien welke hulpmiddelen je kan gebruiken, de wetenschap toepassen in uw rookstop-onderneming!

Hoe gaat dat, zo’n eerste keer bij een tabakoloog?

Je vertelt wanneer je precies rookt en hoeveel. Zo kan de tabakoloog beter inschatten hoe je rookgedrag in elkaar zit. Van daaruit vertrekken jullie om je helemaal van de sigaret af te helpen. De kans dat je met de hulp van deze coach stopt met roken is 2 tot 3 keer groter dan wanneer je alleen stopt.

De specialisatie van de tabakoloog kan van invloed zijn op de manier waarop hij zijn patiënten volgt, maar in het algemeen hanteren tabakologen ongeveer altijd dezelfde werkwijze.

In een eerste gesprek zal de tabakoloog beoordelen hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Daarna zal hij alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, op een rijtje zetten.

In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog een persoonlijke strategie uit om te ontwennen. Daarna is het zijn rol om naar je te luisteren en je te steunen. Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je gemotiveerdheid te versterken, maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen.

Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.

Dominiek D'haene

Dominiek D'haene is bachelor in de verpleegkunde en volgde de interuniversitaire opleiding tot Tabakoloog. De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding vzw (VRGT) is de inrichter van de opleiding en organiseert de opleiding in samenwerking met de vier Vlaamse universiteiten (Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel, Katholieke Universiteit Leuven en Universiteit Gent).

Qua aanpak richt Dominiek zich vooral op motivatie en gedragsverandering in combinatie met nicotinevervangende therapie om samen met de cliënt te komen tot een geslaagde rookstop; in een geheel vertrouwelijke sfeer en open communicatie. 

Zijn jarenlange ervaring als verpleegkundige op het operatiekwartier "hoofd- en halschirurgie" en zijn expertise als ambulanceverpleegkundige, maakt van hem de geknipte persoon om rokers op een realistische manier te doen inzien dat zij erger kunnen voorkomen bij zichzelf... En ja, sinds 2008 geraakte Dominiek ook van de sigaret af; als ex-roker weet hij dus al "ervaringsdeskundige" wat wél en wat niét te doen in een rookstopverhaal. 

Dominiek deelt graag zijn ervaringen waarbij zijn wetenschappelijke achtergrond als tabakoloog een deskundige begeleiding kan bieden, in uw tocht naar een nieuw leven zonder sigaret!

Een roker kan niet "niet-roken"; maak daarom vandaag nog een afspraak om samen met Dominiek te werken aan uzelf om als "niet-roker" door het leven te gaan! En met de centen die je zal besparen; daar verwen je jezelf mee! Als extra cadeau krijgt u ook een pak jaren extra levensvreugde mee die je je zelf geeft door te stoppen met roken.  Fijn toch!?

tabakoloog